• DUIVEN – De Duivense korfbalvereniging Duko wil een beachveld aanleggen op haar terrein in sportpark De Nieuweling. Zo'n zelfde, tweede veld zou moeten komen in sportpark Heggeakkers van Sportclub Groessen. Dit meldt Duko-voorzitter Herman Abbink.

  Het plan vloeit voort uit de noodzakelijke renovatie van Duko's twee kunstgrasvelden. Die zijn op en hadden moeten worden vervangen, maar dit is nog niet gebeurd. De korfbalbond heeft de club tot medio 2018 dispensatie gegeven.

  Duko wil zijn 30 bij 60 meter grote velden vervangen door twee van elk 20 bij 40 meter. Op de vrijkomende ruimte past dan een beachveld waar ook volleybalclub Reflex gebruik van kan maken. SC Groessen heeft een verhard handbalveld. Dit asfalt zou plaats moeten maken voor zand, zodat hier eveneens aan beachsport kan worden gedaan. Handbalvereniging Duiven en de handbaltak van SV Loo hebben interesse om mee te doen.

  Populair

  Dat de clubs de handen ineen hebben geslagen, is niet vreemd: beachsport is populair bij meer balsporttakken. Abbink: ,,Beachvolleybal is zelfs al een olympische sport. In september denken we dat we ons plan af hebben en kunnen presenteren.’’

  Sportwethouder Johannes Goossen zegt het initiatief 'zeer te waarderen'. ,,Het is mooi als zulke ideeën uit de samenleving komen. Ik begrijp de redenatie van de verenigingen, omdat beachsport populair is en je jouw vereniging daarmee nieuw elan inblaast.’’

  Hoe positief hij ook is, toch wijst CDA'er Goossen op één 'maar'. ,,De verenigingen zullen moeten laten zien of het financieel te bolwerken is. Het wordt niet 'u roept, wij draaien' van onze kant.’’

  Die argumentatie is niet nieuw, want Duiven geeft niet meer zo snel euro's uit. In het nieuwe subsidiebeleid krijgen inwoners en verenigingen alleen nog geld als zij de maatschappelijke meerwaarde van activiteiten kunnen aantonen.

  Kansloos is de plaatselijke sport zeker niet. Vóór de zomervakantie wist hockeyvereniging De Westerduiven de voltallige raad achter zich te krijgen toen ze een opblaashal voor in de wintermaanden bepleitte. Geen merkwaardige gedachte, want sinds de sloop van sporthal De Spelleward heeft Duiven in de koude periode, als buitensporters naar binnen gaan, te weinig zaaluren in zijn sportcomplexen tot zijn beschikking om alle sporters te kunnen bedienen.

  bron: De Gelderlander